Hyppää sisältöön

Jatke Toimitilojen kiinteistösijoitusyhtiö Spondalle rakentama Mannerheimintie 14:n uudisrakennushanke Signe on edennyt aikataulussa. Signen peruskivi muurattiin 30.10.2024 perinteisin ja juhlallisin menoin. Tilaisuudessa puhui muun muassa Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Uudishankkeen rakennustyöt käynnistyivät marraskuussa 2023, ja hanke valmistuu vuoden 2026 lopulla. Korkeimpien ympäristöstandardien mukaisesti suunniteltu Signe houkuttelee Helsingin keskustaan uusia yrityksiä ja palveluita.

”Mannerheimintien varteen kohoava Signe on esimerkki siitä, että Helsingin keskustaan kohdistuneesta kriittisestäkin keskustelusta huolimatta tänne halutaan ja tänne kannattaa investoida. Tämä rakennus on merkittävä osa elinvoimaista ydinkeskustaa. Kovin harvoin näin keskeiselle paikalle nousee uudisrakennus – tämä on siis juhlan arvoinen hetki!”, sanoi pormestari Juhana Vartiainen puheessaan.

”Signe, pala tulevaisuutta keskellä historiaa. Meille rakentajille tämä tarkoittaa rakentamista keskellä tiiviisti rakennettua kaupunkiympäristöä. Tulevaisuudessa yhä useampi rakennushanke liittyy jo rakennettuun kaupunkirakenteeseen. Tämä hanke on Jatkeelle näyteikkuna osaamisestamme. Osaavan ja kokeneen henkilöstön avulla pystymme toteuttamaan vaativia rakennushankkeita. Samalla voimme tarjota nuorille mahdollisuuden kasvaa rakentajina. Olemme ylpeitä voidessamme olla mukana toteuttamassa nykyajan vaatimukset täyttävää vastuullista toimitilarakentamista”, sanoi Jatkeen konsernijohtaja Hannu Anttonen.

”Teimme tänään historiaa muuraamalla peruskiven ainutlaatuiselle Signe-uudisrakennukselle Helsingin ydinkeskustassa. Tämä on merkittävä virstanpylväs hankkeessamme, joka on mittava investointi ydinkeskustan kehittämiseen. Pääkaupunkimme sydämessä sijaitseva kortteli tulee kokemaan huikean muodonmuutoksen Signen tullessa osaksi kaupunkikuvaa. Rakennus vastaa ydinkeskustan kasvavaan kysyntään vastuullisista, muuntojoustavista ja laadukkaista toimitiloista. Se tarjoaa yrityksille modernin ja inspiroivan työympäristön, joka tukee yhteistyötä ja yrityskulttuurin vahvistamista”, sanoi Spondan toimitusjohtaja Christian Hohenthal.

Tällä hetkellä Signen vuokrausaste on noin 50 prosenttia, ja sen ankkurivuokralainen on konsultointi- ja tilintarkastusyhtiö PwC, joka muuttaa Helsingin keskustaan. PwC painotti toimitilavalinnassaan uuden toimistonsa vastuullisuus- ja laatuominaisuuksia sekä keskeistä sijaintia. PwC:n käyttöön tulevat tilat on suunniteltu niin, että ne tukevat työntekijöiden monimuotoisia työskentelytarpeita ja -tapoja.

”Vuokralaisen näkökulmasta hanke on edennyt erittäin hyvin. Oma sisäinen tiimimme, ulkoiset hankkeeseen osallistuvat konsulttimme sekä rakennuttajan puolen vastuuhenkilöt pitävät säännöllisesti yhteyttä ja huolehtivat kukin omalta osaltaan, että suunnittelu ja rakentaminen etenee aikataulussa. PwC:n henkilöstö on päässyt alusta asti vaikuttamaan suunnitteluun, ja mitä lähemmäksi muuttopäivä tulee, sitä tarkemmin otamme huomioon eri liiketoimintojemme ja erilaisten ihmisten tarpeet. Meille on ensiarvoisen tärkeää, että uudet tilat koetaan energisoiviksi ja työn tekemistä sekä ihmisten kohtaamista tukeviksi”, summaa PwC:n operatiivinen johtaja Kati Tammilehto.

Signeä kehitetään kestävyyden ja korkeimpien laatustandardien mukaisesti

Signe-hanke on merkittävä investointi Helsingin ydinkeskustaan, jossa korkeatasoisten toimisto- ja liiketilojen kysyntä kasvaa. Uudisrakennuksen myötä yksi Helsingin keskustan keskeisimmistä kortteleista kokee merkittävän muodonmuutoksen. Samalla Mannerheimintien ja Kalevankadun kulma eheytyy kaupunkikuvallisesti, sillä uudisrakennus myötäilee naapuritalojen julkisivujen rytmitystä ja korkeutta. Avoimeen ja aiempaa korkeampaan katutasossa sijaitsevaan kerrokseen valmistuvat korkealaatuiset liike- ja ravintolatilat tulevat elävöittämään korttelia.

Uudisrakennus on suunniteltu elinkaareltaan mahdollisimman vähähiiliseksi, ja esimerkiksi rakennuksen neliöpohjaiset materiaalipäästöt (kgCO2e/n-m2) ovat 31 % pienemmät verrattuna tavanomaiseen toimistorakentamiseen.

Valmistuessaan Signe on yksi ydinkeskustan energiatehokkaimmista rakennuksista, joka tavoittelee korkeimpia kestävän kehityksen tunnustuksia, muun muassa LEED Platinum -tason ympäristösertifikaattia, A-tason energialuokitusta ja Gold-tason WELL-sertifikaattia. Tämä varmistaa, että työympäristö tukee työntekijöiden hyvinvointia.

Signe pähkinänkuoressa:

Kerroksia 8
Vuokrattava ala yhteensä 16 980 m²
Toimistotilaa 12 614 m²
Liiketilaa 4 366 m²

Kuvassa Jatkeen konsernijohtaja Hannu Anttonen, Spondan toimitusjohtaja Christian Hohenthal, PwC:n toimitusjohtaja Kauko Storbacka, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sekä PwC:n operatiivinen johtaja Kati Tammilehto.

Kuluneena kesänä saimme jälleen tutustuttaa monta uutta tulevaisuuden osaajaa Jatkeeseen ja työhön rakennusalalla. Tänä vuonna koko konsernissa työskenteli 55 kesäharjoittelijaa. Ylitimme jälleen edelliskesien harjoittelijamäärät (52 henkilöä vuonna 2023, 45 henkilöä vuonna 2022, 49 henkilöä vuonna 2021).

Kesätyöntekijöistämme 32 oli työnjohtoharjoittelijoita, 4 toimistoharjoittelijoita ja 19 rakennusapulaisia eli haalariharjoittelijoita. Moni kesätyöntekijä oli tuttu kasvo Jatkeella jo aikaisemmilta kesiltä.

Järjestimme kesän päätteeksi perinteisen kesätyökyselyn, jossa nuoret saivat antaa palautetta kesästään ja arvioida Jatketta työnantajana. Nuorten kesätyökokemukselle antama arvosana oli yhtä korkealla tasolla kuin viime vuonnakin: upea 4,8 (asteikolla yhdestä viiteen). eNPS eli suositteluindeksi oli puolestaan loistava 93 (asteikon -100 ja +100 välillä).

Kiitos jokaiselle kesäharjoittelijaa ohjanneelle ja opastaneelle jatkelaiselle ja kaikille, jotka toivottivat nuoret tervetulleeksi taloon! Kun rakennamme alan parasta työntekijäkokemusta myös tulevaisuuden tekijöille, varmistamme, että olemme houkutteleva työnantaja rakennusalan ammattilaisille myös tulevaisuudessa. Toivottavasti moni tämän kesän harjoittelija palaa joukkoomme jälleen ensi kesänä!

”Olen todella iloinen, että minun työhöni luotettiin ja minulle annettiin vastuuta. Koen että juuri tällaisessa paikassa on hyvä harjoitella.”

-Palaute kesätyökyselystä

”Ilmapiiri oli erittäin hyvä ja toista kunnioittava.”

-Palaute kesätyökyselystä

”Paras kesä vuosiin!”

-Palaute kesätyökyselystä

Jatkeen kesäharjoittelijat kertoivat kesästään 2024 Jatkeen somekanavissa. Somekampanjan suunnitteli ja toteutti viestinnän kesäharjoittelija Eveliina Anttonen.

Jatke Toimitilat Oy:n  Keskinäinen työeläkeyhtiö Varmalle rakentama Keilaniemen Portti -toimitila etenee aikataulun mukaisesti. Toimitilakokonaisuuden kohoava siluetti tervehtii jo Espoossa Länsiväylällä ja Kehä I:llä liikkuvia. Maanpäälliset 14 kerrosta alkavat vähitellen hahmottua työmaalla. Betoniset hissikuilut ovat jo paikoillaan, ja pääosin puusta rakennettavat kerrokset alkavat nousta. Kerroksia kannattelevat massiiviset puupilarit. Puu on oiva materiaali myös kiertotalouden näkökulmasta. Kun suunnittelu tehdään purettavuutta ajatellen, puu- ja teräsliitokset ovat siististi irrotettavissa rakennuksen pitkänelinkaaren päässä, ja käytettävissä tarvittaessa uudelleen. Vaikka Keilaniemen Portti onkin vasta elinkaarensa alkumetreillä, kiertotalouden näkökulmasta kaikki materiaali on rakennuksessa ikään kuin vain lainassa ja käytettävissä tulevaisuudessa uudelleen.

 “Meille on tärkeää tukea asiakkaidemme vaativienkin ympäristötavoitteiden saavuttamista. Keilaniemen Portti on esimerkki työmaasta, jossa kiertotalouden periaatteet ovat erityisen hyvin käytössä. Kiinnitämme huomiota jätteiden vähentämiseen, ja huolehdimme siitä, että syntyvät jätteet lajitellaan mahdollisimman tarkasti jo työmaalla. Näin varmistamme, että työmaalta lähtevät jätteet menevät kierrätykseen ja hyötykäyttöön. Rakentamisen aikainen rakennussekajätteen osuus Keilaniemen Portin työmaajätteistä onkin tällä hetkellä vain neljä prosenttia”, kertoo Jatkeen yritysvastuupäällikkö Daniela Schenk

 ”Ilmastonmuutoksen hillintä on yksi Varman yritysvastuun painopisteistä. Kiertotalouden periaatteiden mukaisessa rakentamisessa pyritään muun muassa oikeiden, kohteeseen sopivien rakennusmateriaalien valinnalla siihen, että rakennuksesta tulee mahdollisimman pitkäikäinen, huollettavissa oleva ja ympäristöystävällinen. Rakennukset suunnitellaan energiatehokkaiksi ja rakennusjäte sekä ympäristöhaitat pyritään minimoimaan. Olemme laatineet hankkeidemme käyttöön kiertotalousohjeet, joiden tarkoituksena on auttaa kaikkia hankkeisiin osallistuvia osapuolia työmailla ymmärtämään kiertotalouden merkitys ja miten sitä toteutetaan käytännössä. Ohjeet vievät rakennusprojektejamme ja niiden ylläpitoa entistä enemmän kohti vähähiilistä rakentamista ja kestävän kehityksen ratkaisuja”, kertoo Varman kiinteistökehitysjohtaja Sari Raunio.

 ”Rakennuksesta löytyy lukuisia fiksuja ratkaisuja, kuten viherkattoja,aurinkopaneeleita, lämmön talteenottoa ja kaukokylmän hyödyntämistä. Kestävään liikkumiseen kannustavat varmasti 400 katettua pyöräpaikkaa sekä sähköpyörien latausmahdollisuus. Myös autopaikat rakennetaan siten, että ne ovat kaikki tarvittaessa muutettavissa sähköautojen lataukseen sopiviksi, kertoo A-insinöörien projektinjohtaja Mikko Leino.

Käytettävän teräksen kierrätysaste on peräti yli 90 %, ja kierrätysmetallia hyödynnetään mm. deltapalkeissa ja täydentävissä teräsosissa. Puuverhoiltu julkisivu, uniikki arkkitehtuuri sekä joustavat sisätilat kiinnostivat useita, ja tilat onkin vuokrattu täyteen. Vuonna 2026 valmistuvalle Keilaniemen portille tavoitellaan BREEAM Excellent -tason ympäristösertifikaattia ja A-energialuokkaa.

”Rakennuksessa käytetään aitoja materiaaleja, jotka ikääntyvät kauniisti ja kestävästi. Aikanaan elinkaarensa päässä ne voidaan käyttää raaka-aineena tai käsittelyn jälkeen sellaisenaan. Pintamateriaaleissa suositaan kierrätysmateriaaleja. Muuntojousto ja helppo huollettavuus ovat toimineet suunnittelun läpäisevänä periaatteena. Todellista kestävyyttä on rakennus, jossa käyttäjät voivat hyvin ja jota rakastetaan, hoidetaan huolella ja käytetään ahkerasti”, kertoo pääsuunnittelija Marja-Liisa Honkanen ARCO Architecture Companysta.

Jatke Uusimaa Oy ja Nrep ovat sopineet 16-kerroksisen asuinkerrontalon rakentamisesta Helsingin Arabianrantaan. KVR-urakka alkaa vanhan liikerakennuksen purkutöillä syyskuussa 2024. Asuinkerrostalo valmistuu vuoden 2026 loppupuolella.

Arabian alueen uusi maamerkki kohoaa Kotisaarenkadun ja Hämeentien risteykseen, kauppakeskus Arabian kupeeseen. Rakennuksen korkeus tulee olemaan noin 50 metriä. Kohteeseen valmistuu 188 Juli Living -vuokra-asuntoa yksiöistä kolmioihin. Asukkaiden yhteiseen käyttöön tulee myös viherpiha ja kattoterassi saunatiloineen. Katutasoon valmistuu lisäksi 260 m2 liiketilaa. Hankkeen arkkitehtina toimii B&M.

Valmistuttuaan kiinteistöstä tulee yksi Suomen energiatehokkaimmista. Kiinteistö tavoittelee energiatehokkuusluokkaa A ja E-lukua 59. Kiinteistö hyödyntää maalämpöä, ja katoille sekä parvekkeille asennetaan aurinkopaneeleita. Kaikkiin asuntoihin tulee viilennys. Jatke pyrkii pienentämään rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälkeä muun muassa suosimalla vihreän betonin ja vähähiilisen betoniteräksen käyttöä. Kohteelle tullaan hakemaan asuinkerrostalolle taloille harvinaista LEED Platinum -sertifikaattia. Suomen kaksi aikaisempaa LEED Platinum -tason saavuttanutta asuinkerrostaloa ovat myös Nrepin kohteita.

“On hienoa päästä käynnistämään tämä hanke haastavan markkinatilanteen keskellä. Hanke tarjoaa laadukkaita vuokra-asuntoja Arabian alueelle ja monipuolistaa alueen vuokra-asuntotarjontaa. Olemme erityisen iloisia, että hanke on kestävän kehityksen näkökulmasta Suomen kunnianhimoisimpien asuntohankkeiden joukossa, sanoo Nrepin Suomen maajohtaja Joonas Lemström.

”Olemme kiitollisia, että Jatkeen ja Nrepin hyvä yhteistyö jatkuu hankkeen parissa. On hienoa päästä rakentamaan yhdessä hulppean kokoista maamerkkiä Arabianrantaan. Vallitsevassa asuntorakentamismarkkinassa hanke on erittäin tärkeä sekä rakennuttajalle että meille. Ja mikä parasta, pääsemme heti käärimään hihat ja rakentamaan uusia koteja, joissa on hyvä olla ja elää”, iloitsee Jatke Uusimaa Oy:n toimitusjohtaja Janne Mönkkönen.

Jatke Toimitilat Oy ja kiinteistösijoitusyhtiö Nrep ovat sopineet Tuusulan Hyrylän uuden liike- ja palvelukeskus Särmän rakentamisesta. Uuteen liike- ja palvelukeskukseen valmistuu Tuusulan kunnantalo, Prisma-myymälä oheisliikkeineen, kaksikerroksinen maanalainen parkkihalli, huoltopiha ja pintapysäköintialue. Kuusikerroksisen rakennuksen bruttopinta-ala tulee olemaan noin 35 100 m2. Hankkeen toteutusmuoto on projektinjohtourakka.

Särmän rakentaminen käynnistyy kesällä 2024. Liike- ja palvelukeskuksen nimeksi valittiin alueen historiaan pohjautuva nimi Särmä kuntalaisille järjestetyn nimikilpailun perusteella. Tuusulan kunta on tehnyt tontilla jo valmistelevia töitä purkamalla vanhan ostoskeskuksen ja rakentamalla kunnallistekniikkaa. Varsinainen hanke lähtee käyntiin mittavilla maanrakennustöillä. Rakennusurakka valmistuu syksyllä 2026.

Tuusulan kunta ja HOK Elanto järjestivät vuonna 2021 kilpailun korttelin toteutuksesta, jonka Nrep voitti. Palvelukeskus Särmän hankkeen valmistelu Jatkeen ja Nrepin välillä alkoi vuoden 2023 vuoden alkupuolella. Hallinto-oikeuden marraskuussa 2023 tekemä päätös palvelukeskuksen asemakaavasta sai lainvoimaisuuden korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä kesäkuussa 2024.

Palvelukeskus Särmä tavoittelee LEED Platinum -sertifikaattia. LEED Platinum on neliportaisen ympäristöluokituksen paras mahdollinen sertifikaatti. LEED-sertifikaattien kriteereissä huomioidaan muun muassa kohteen sijainti, julkisen liikenteen yhteydet, tontin käyttö ja luontoarvot. Sertifikaatissa arvioidaan lisäksi energiatehokkuutta, talotekniikkaa, energianmittauksia, vihreän energian hallintaa ja materiaalitehokkuutta kuten hiilijalanjälkeä, ilmastovaikutuksia, kierrätysmateriaalien käyttöä sekä jätteiden hallintaa. Kiinteistölle tavoitellaan A-energialuokkaa ja kiinteistön katolle asennetaan aurinkovoimala.

”Olemme tehneet hyvää yhteistyötä hankkeen kaikkien osapuolten kanssa, ja työ kantaa nyt hedelmää. On erittäin hienoa saada yhteinen hanke liikkeelle. Yhteistyö Nrepin joukkueen kanssa on ollut mutkatonta alusta alkaen. Asiat on käsitelty ripeästi ja avoimesti molemmin puolin. Hyrylän Särmä on mittava yksittäisen päivittäistavaramyymälän ja toimistorakentamisen yhdistävä hanke. Se täydentää hyvin Jatke Toimitilojen jo ennestään vahvaa tilauskantaa”, sanoo Jatke Toimitilat Oy:n yksikönjohtaja Esa Rautanen.

”On ilo päästä ottamaan seuraava askel Hyrylän Särmässä. Olemme hyvässä yhteistyössä Jatkeen kanssa onnistuneet löytämään uusia vastuullisuustekoja, joiden ansiosta voimme tavoitella korkeinta ympäristösertifikaattia ja suunniteltua pienempää hiilijalanjälkeä. Hyrylän Särmä laajentaa ja parantaa Hyrylän keskuksen palveluita ja mahdollistaa kuntalaisille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia Tuusulan kunnantalon valmistuessa osana liike- ja palvelukeskusta”, kertoo Nrepin hankekehitysjohtaja Juha-Matti Varjonen

Havainnekuva: Olla Architecture

Asuntosäätiö ja Jatke Uusimaa Oy ovat allekirjoittaneet urakkasopimuksen 103 asumisoikeusasunnon rakentamisesta Helsingin Kruunuvuorenrantaan. Työt alkavat heinäkuussa 2024 ja asuntojen arvioitu valmistumisaika on alkuvuodesta 2026.

Jatke rakentaa Asuntosäätiölle Helsingin Kruunuvuorenrantaan Saaristolaivastonkatu 18:aan 52 asumisoikeusasuntoa ja Saaristolaivastonkatu 20:een 51 asumisoikeusasuntoa. Kohteet ovat osa uutta korttelikokonaisuutta, jonka suunnittelussa ja rakennuttamisessa on panostettu erityisesti yhteisöllisyyteen. Kohteiden suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto A6.

”Asuntosäätiöllä on jo entuudestaan neljä asumisoikeuskohdetta Kruunuvuorenrannassa. Olemme iloisia, että pääsemme mukaan kehittämään myös alueen uutta asuinkorttelia, joka tukee strategiaamme kestävien ja viihtyisien asuinympäristöjen rakentamisesta”, kertoo Asuntosäätiön rakennuttamisjohtaja Turkka Keravuori.

”Uuden hankkeen aloittaminen on merkittävä hetki. Erityisesti nyt, kun rakentamisen markkinatilanne on pahempi kuin miesmuistiin, hanke on erittäin tervetullut lisä tilauskantaamme. Meille on todella mieluisaa päästä jatkamaan hyvää yhteistyötämme Asuntosäätiön kanssa hankkeessa, jossa rakennamme arkkitehtoniseen, merelliseen maisemaan koteja, joissa on hyvä olla ja elää,” iloitsee Jatke Uusimaa Oy:n toimitusjohtaja Janne Mönkkönen.

Asumisoikeuskohteet rakentuvat neljästä 6–8-kerroksisesta kerrostalosta sekä kahdesta 4-kerroksisesta luhtitalosta. Asuntojen koot vaihtelevat yksiöistä tilaviin viiden huoneen asuntoihin. Kaikissa asunnoissa on joko lasitetut parvekkeet tai terassit ja osassa kodeista on myös oma sauna. Kohteiden ylimpiin kerroksiin rakentuu kuusi asuntoa, joihin sisältyy parvikerros. Luhtitalojen katolla sijaitsevat asukkaiden yhteiskäyttöiset viljely- ja oleskeluterassit.

Asukkaiden saunatilat sijaitsevat rakennusten 8. kerroksen upeissa maisemissa. Varastotilat, pesula ja kuivaustila sekä harraste- ja kokoontumistilat sijaitsevat pääosin rakennusten 1. kerroksessa. Korttelin yhteiskäyttöpihalle rakennetaan istutus-, leikki- ja oleskelualueita. Asukkaiden 71 autopaikkaa sijaitsevat erillisessä pysäköintilaitoksessa pihakannen alla sekä kadunvarressa. Esteettömiä autopaikkoja on kaksi ja asukkaiden käytössä on lisäksi yhteiskäyttöauto.

Merellinen Kruunuvuorenranta on kehittyvä kaupunginosa, johon rakennetaan parhaillaan raitiovaunuyhteyttä Helsingin keskustaan. Vuoteen 2030 mennessä Kruunuvuorenrantaan valmistuu koteja 13 500 asukkaalle. Tärkeimmät palvelut, kuten koulu, päiväkoti ja pieni kauppakeskus löytyvät läheltä. Arjen palveluita täydentävät myös viehättävät puistot ja ulkoilureitit.

Jatke Pirkanmaa Oy ja Tampereen suurin vuokranantaja VTS-kodit ovat sopineet kahden kerrostalon rakentamisesta Tampereen Raholaan Kolismaankadulle.

Kahden kerrostalon kokonaisuuteen valmistuu yhteensä 74 vuokra-asuntoa. Rakennustyöt ovat käynnistyneet toukokuussa 2024, ja ensimmäinen asuintalo valmistuu kesällä 2025. Toisen asuintalon on tarkoitus valmistua vuoden 2025 syksyllä. Talot rakennetaan A-energialuokan mukaisesti. Asuntojen lämmitys toteutetaan kaukolämmöllä. Molempien talojen suunnittelussa ja rakentamisessa kiinnitetään huomiota ympäristöystävällisiin ratkaisuihin kuten aurinkoenergian hyödyntämiseen.

Raholan entiselle teollisuusalueelle rakentuu parhaillaan vehreä ja puistomainen uusi asuinalue. Raholan sijainti on ihanteellinen, sillä se sijaitsee Tesoman uusien kaupallisten palveluiden ja raideliikenteen seisakkeen läheisyydessä. Kävelymatkan etäisyydellä sijaitsevat myös Tohloppi-järven ulkoilureitit ja uimarannat.

”Olemme erittäin iloisia siitä, että pääsemme yhdessä VTS-kotien kanssa rakentamaan koteja Raholaan. Hanke on hieno jatkumo Jatkeen ja VTS-kotien pitkälle yhteistyölle. On tärkeää, että koteja rakennetaan suhdannetilanteesta huolimatta – asuntoja tarvitaan edelleen, ja rakentamisella on myös merkittävä työllistämisvaikutus sekä omalle henkilöstöllemme että laajalle kumppaniverkostollemme”, kertoo Jatke Pirkanmaa Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hannus.

”Olemme VTS-kodeilla erittäin tyytyväisiä, että meillä on mahdollisuus aloittaa uusien kohteiden rakennuttaminen huolimatta haastavasta rakentamisen tilanteesta. Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen kysyntä on nyt merkittävän suurta ja näin vastaamme siihen tarpeeseen. Samalla parannamme rakennusalan työllisyystilannetta Tampereella. On tärkeää, että olemme mukana varmistamassa Tampereen vetovoimaisuutta tulevaisuudessakin”, kertoo VTS-kotien toimitusjohtaja Satu Eskelinen.

”Teemme koteja kaikkiin elämäntilanteisiin. Kohteemme ovat energiatehokkaita, ja hankkeet on rahoitettu vihreällä rahoituksella. VTS-kotien strategiassa vastuullisuus on korkealla. On hienoa, että pääsemme aloittamaan rakentamisen uusille asuinalueille ja kehittämään alueita hyvässä yhteistyössä rakentajien ja muiden toimijoiden kanssa”, sanoo VTS-kotien rakennuttajapäällikkö Jaakko Lehtinen.

Teijo Viitanen on nimitetty Jatke Julkisivut Oy:n toimitusjohtajaksi 1.6.2024 alkaen Jatkeen perustajajäsen Timo Mikkolan siirtyessä eläkkeelle. Jatke Julkisivut Oy on Jatke-konsernin julkisivukorjausten liiketoiminnasta vastaava tytäryhtiö. Jatke Julkisivut Oy toimii kaikilla Jatkeen toiminta-alueilla: Helsingissä, Turussa ja Tampereella. 

Teijo on työskennellyt Jatke Julkisivuilla vuodesta 2010 alkaen. Aluksi projektipäällikön tehtäviä Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Uudenmaan alueella hoitanut Teijo siirtyi Jatke Julkisivujen tuotantojohtajaksi vuonna 2019. Teijo on koulutukseltaan korjausrakentamiseen ja kiinteistönhoitamiseen suuntautunut rakennusinsinööri AMK. Ennen uraansa Jatkeella hän työskenteli Oka Oy:llä ja Lemminkäisellä työnjohtajan, vastaavan mestarin ja projektipäällikön tehtävissä. 

”Olen saanut työskennellä monella alueella ja tutustua laajasti Jatkeen henkilöstöön ja toimintaan. Jatke Julkisivuilla työskentelee samanhenkinen ja motivoitunut henkilöstö. Vuosien kokemus ja pitkät luottamukselliset asiakassuhteet ovat mahdollistaneet Jatke Julkisivujen aseman taloyhtiömaailman haluttuna ja toivottuna sopimuskumppanina. Vahvana ja laaja-alaisena korjausrakentamisen osaajana meidät mielletään kumppaniksi, joka halutaan myös urakkasisällöltään monimuotoisten ja isompien julkisivukorjaushankkeiden toteuttajaksi”, Teijo kertoo.  

”On erittäin hienoa, että Julkisivujen toimitusjohtajan tehtävään löytyi jatkaja omasta organisaatiosta. Siirrän viestikapulan Teijolle luottavaisin mielin. Teijosta henkilöstömme saa johtajan, joka saa ihmiset sitoutumaan omalla esimerkillään ja osaamisellaan”, Timo kiittää.

Jatke Pirkanmaa Oy rakentaa valtion toimitiloista vastaavalle Senaatti-kiinteistöille uuden pääpoliisiaseman Tampereelle Nekalaan, Vihiojan kaupunginosaan. Pääpoliisiaseman rakentaminen alkaa toukokuussa 2024. Nykyaikaiset, poliisitalokonseptin mukaiset toimitilat Sisä-Suomen poliisilaitokselle ja keskusrikospoliisin Sisä-Suomen yksikölle valmistuvat arviolta vuoden 2026 loppuun mennessä.

Kokonaispinta-alaltaan noin 24 000 bruttoneliömetrin tiloihin sijoittuu valtaosa poliisin toiminnoista, kuten poliisilaitoksen johto ja hallintoa, valvonta- ja hälytystoiminta, rikostutkinta ja poliisivankila sekä nykyaikaiset pysäköintitilat. Toiminta uudessa poliisitalossa alkaa aikataulun mukaan vuoden 2027 alussa. Uusissa tiloissa tulee työskentelemään noin 500 henkilöä. Hankkeen kokonaisinvestointi on noin 105 m€.

Senaatti-kiinteistöt ja Jatke Pirkanmaa toteuttavat rakennushankkeen kärkihankeallianssimallilla, jonka perusajatuksena on yhdistää eri tahot toimimaan kaikissa tilanteissa hankkeen parhaaksi. Senaatti on kehittänyt kärkihankeallianssimallin erityisesti suurten ja vaativien rakennushankkeidensa toteuttamiseen. Allianssimalli mahdollistaa vielä toteutusvaiheessa suunnitelmien ja toteutusratkaisujen kehittämisen käyttäjien tarpeet huomioiden.

Hankkeessa hyödynnetään Senaatti-kiinteistöjen, Poliisihallituksen ja poliisilaitosten yhdessä kehittämää poliisitalokonseptia. Konseptin käyttäminen nopeuttaa tilojen suunnittelua ja toteutusta sekä säästää rakentamisen kustannuksia. Suunnittelun lähtökohtana on ollut laadukkaat ja kestävät tilat huomioiden erityisesti turvallisuus, kestävyys sekä äänitekniset vaatimukset. Ylläpidon näkökulma huomioidaan suunnitteluratkaisuissa.

”Uuden pääpoliisiaseman rakentaminen on Jatke Pirkanmaan historian suurin yksittäinen hanke. Olemme todella ylpeitä siitä, että olemme päässeet hankkeeseen mukaan ja osoittamaan ammattitaitomme ja kyvykkyytemme allianssihankkeessa. Hankkeella on myös suuri työllistämisvaikutus koko Pirkanmaan alueella”, toteaa Jatke Pirkanmaa Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hannus.

Ympäristötavoitteet ohjaavat rakentamista

Hankkeessa noudatetaan Senaatti-kiinteistöjen ohjeita hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä noin 25 % tavanomaiseen tasoon nähden. Rakennustöiden ja tilojen käytön aikana kiinnitetään erityistä huomiota rakennuksen sisäilmaolosuhteiden hallintaan.

Uuden poliisitalon suunnittelua ja rakentamista ohjaa Rakennustiedon ympäristöluokitustyökalu. Työkalu on Suomen oloihin kehitetty ympäristösertifiointijärjestelmä, joka auttaa rakennushankkeiden tilaajia toteuttamaan ja ohjaamaan ympäristötietoista rakentamista. Tampereen uusi poliisitalo tavoittelee korkeaa ympäristölaadun tasoa eli RTS-luokituksen neljää tähteä.

Hankkeen yhteydessä poliisitalon katolle sijoitetaan aurinkovoimala, jonka tuotantoteho on 400 kilowattipiikkiä (kWp) ja vuosituottoarvio 320 000 kilowattituntia (kWh). Vuosituotto vastaa noin 25 maalämmöllä lämmitettävän omakotitalon sähkönkulutusta.

Lisätiedot

Jukka Hannus, toimitusjohtaja, Jatke Pirkanmaa Oy, p. 050 593 6171, jukka.hannus@jatke.fi

Tutustu hankkeen verkkosivuun

Petri Reunanen on nimitetty Jatke Länsi-Suomi Oy:n toimitusjohtajaksi 1.5.2024 alkaen. Petri on koulutukseltaan rakentamistalouden DI, ja hänellä on pitkä kokemus erityisesti Turun alueen asuntorakentamisesta ja hankekehityksestä. Jatke Länsi-Suomen toimitusjohtajan tehtäviä hoitanut Jukka Hannus pääsee Petrin nimityksen myötä panostamaan täysillä Jatke Pirkanmaan toimitusjohtajan rooliin ja Tampereen toiminnan eteenpäin viemiseen.

Petri on urallaan työskennellyt muun muassa YIT:llä, Lemminkäisellä, Auratum Asunnoilla ja perustamassaan Aurapro Oy:ssä. Viimeiset kaksi vuotta hän on työskennellyt NCC:llä Länsi-Suomen yksikönjohtajana.

”Olen seurannut Jatkeen toimintaa pidemmän aikaa, ja kiinnitin huomiota muun muassa Jatkeen kotimaisuuteen. Jatke Länsi-Suomella on erittäin hyviä hankeaihioita ja kivoja asuntokohteita tulossa. Näen myös paljon mahdollisuuksia kehittää toimintaa, ja tuon lisää paikallista näkemystä johtoon”, Petri kertoo.

”Petrin laajojen verkostojen, pitkän rakennusalan kokemuksen ja vääjäämättä edessä olevan markkinan piristymisen myötä saamme uusia hankkeita kehitettäväksi myös Turun alueella”, kertoo Jatkeen konsernijohtaja Hannu Anttonen.