Hyppää sisältöön

Vihnuskohdin rakennusaikataulu kurottu kiinni

Jatke Rakentaa -blogissamme pääset seuraamaan hankkeidemme vaiheita työmaiden  ja tekijöiden silmin sekä yrityksemme tapaa toimia ja tehdä asioita.

Vihnuskodin rakennushanke on neljäkerroksinen palvelutalo, kellarikerroksella ja ullakon iv-konehuoneella. Rakennuksessa on 6 hoivaosastoa, joissa on yhteensä 90 hoiva-asuntoa. Hoiva-asuntojen lisäksi rakennukseen tulee 18 tukiasuntoa sekä yleisiä tiloja henkilökunnan ja asukkaiden päivittäiseen käyttöön. Tontin pohjoispuolelle toteutetaan uudet pysäköintipaikat.

 

Luovutuspäivä lähenee, joten Mika Mäntyvaaralla (vas.) ja Marko Pohjolaisella riittää kiirettä.

Hanke oli lipsahtaa väärille raiteille heti alkumetreillä. Töiden aloittamista ja hankkeen etenemistä hidastivat myöhässä olleet Tilaajan suunnitelmat. Tällainen tilanne ei ratkea reklamaatioilla vaan henkilökohtaisella kanssakäymisellä ja yhteistyöllä. Hankkeen alkaessa epätarkat suunnitelmat eivät ole poikkeuksellista, mutta silloinkin niihin on reagoitava nopeasti ettei tilanne karkaa käsistä.

Tunnista haasteet ja tartu niihin

”Tilanteen havaittuamme käynnistimme neuvottelut tilaajan kanssa välittömästi. Syyttelyn tai reklamaation sijaan tarjosimme tilaajalle apua suunnittelun ohjaukseen. Keskityimme rakennesuunnitteluun, joka oli muodostunut pullonkaulaksi. Työmaainsinöörimme Tuomas Niemisen ja tilaajan suunnittelijoiden yhteistyöllä hanke saatiin kammettua oikeille raiteille”, valottaa vastaava työnjohtaja Mika Mäntyvaara.

Pahimmillaan Vihnuskodin työmaa oli noin kaksi kuukautta myöhässä. Nyt näyttäisi kuitenkin, että kohde saadaan luovutettua alkuperäisessä aikataulussa eikä tilaajalta saatua lisäaikaa tarvitse käyttää. Eteenpäin vievä rakentaminen vaatii ennakointia, jota Jatkeen suunnittelun ohjauksen apu paransi merkittävästi.

”Viikoittaiset suunnittelupalaverit toimivat loistavasti mm. runkovaiheessa. Emme olleet kertaakaan sumussa vaan pystyimme reagoimaan muuttuviin tilanteisiin nopeasti. Olemme voineet tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan, kun tiedot suunnitelmien aikatauluista ja muutoksista olivat reaaliaikaiset.  Hyvällä ennakkosuunnittelulla on helpompi tunnistaa muuttuvat tilanteet ja reagoida niihin sekä yksittäisissä tapauksissa että koko työmaan näkövinkkelistä”, Mika täsmentää.

Mika Mäntyvaara on ollut Jatkeella noin kaksi ja puoli vuotta. Hän kunnioittaa erityisesti jatkelaista tapaa tehdä töitä yhdessä, jossa toisen ammattitaitoa ja omaa tapaa tehdä töitä kunnioitetaan.

”Meillä on kasassa loistava tiimi, jossa kunnioitetaan yksilön vapautta, mutta kannetaan yhdessä vastuu hankkeen onnistumisesta aina suunnittelupöydältä viimeiseen vasaran iskuun saakka”, kertoo Mika.

Työmaan roolitukset ovat kunnossa

Työnjohtaja Marko Pohjolainen kuuluu Vihnuskodin työmaan ydinporukkaan, joka on ollut kasassa koko hankkeen ajan. Tämä on Markon mielestä hyvä asia. Alusta alkaen sovitut ruutujaot ja roolitukset selkeyttävät hankkeen etenemistä.

” Omasta näkökulmastani tämä on ollut hyvä projekti, jossa tiimimme roolitukset ovat olleet kunnossa. Esimerkiksi omaan työhöni puutteelliset suunnitelmat eivät ole vaikuttaneet. En ole ollut ratkaisemassa niitä vaan ne on ratkaisseet muut tekijät ja  olen itse saanut keskittyä 100% omiin töihini. Olen nauttinut reilun kahden vuoden työskentelystä Jatkeella. Täällä saa tehdä itsenäisiä päätöksiä, mutta meitä ei jätetä haasteiden eteen yksin. Kun keskinäinen luottamus on kunnossa, työpäivät eivät puuroudu turhasta välijohtamista. Tällöin jokainen voi keskittyä sivuasioiden sijaan pääasioihin, jolloin mahdollisia sekaannuksia työpäivien ja -tehtävien sisällä tulee vähemmän ja hanke etenee aikataulussa”, valottaa Marko Pohjolainen.