Hyppää sisältöön

Kummiurheilija Oskari Muhosella takana onnistunut kilpailukausi

Jatkeen kummiurheilija purjehtija Oskari Muhosen (23) loistava syksy huipentui U23-maailmanmestaruuskilpailuiden voittoon, mikä oli Muhosen kolmas MM-titteli. Syksyn euroopanmestaruuskilpailuista Muhosen palkintokaappiin tuli hopeaa 23-vuotiaiden sarjasta. 

Kolminkertaisen maailmanmestarin Oskari Muhosen tähtäin on 2021 olympialaisissa.

Olympiaunelma elää vahvasti hyvin menneen syksyn myötä. Koronaviruspandemian vuoksi olympiakisojen karsinnat siirtyivät viime kevään Genovan maailmancupista ensi toukokuussa Portugalissa järjestettäviin maailmanmestaruuskilpailuihin.

”Kisa Euroopan maapaikasta on todella tiukkaa. Yhdestä maapaikasta kilpailee tällä hetkellä noin neljä potentiaalista maata Suomen lisäksi. Toisaalta näissä maissa ei ole yhtään purjehtijaa, jota en olisi joskus voittanut. On pidettävä pää kylmänä, keskityttävä laadukkaaseen harjoitteluun ja mitattava omaa tekemistä. Oman kehityksen mittaaminen on tärkeää, sillä se auttaa suuntaamaan harjoittelua mahdollisimman kehittäväksi”.

Jos ei tee virheitä, ei yritä tarpeeksi

Oskari Muhosen mukaan kolmen MM-tittelin voittoon ei ole yksinkertaista reseptiä. Suurina tekijöinä hän mainitsee sitoutumisen tekemiseen, suunnitelmallisuuden ja yksinkertaisesti suuren halun menestyä. Halu olla paras on hänen mukaansa juuri se asia, mistä saa eniten motivaatiota harjoitteluun. ”Jotta tavoitteellinen harjoittelu on mahdollista, myös hyvän tuki- ja yhteistyökumppaniverkoston merkitys korostuu tähdätessä huipulle”, Muhonen tähdentää.

 ”Sitoutumista mitataan joka päivä ja erityisesti niinä päivinä, kun maailma näyttää mustalta. Olympiaprojektiin sitoutumiseni ei katso säätilaa tai kellonaikaa. Priorisointi on myös sitoutumista. Joskus on kyettävä luopumaan jostain saavuttaakseen tavoitteensa. Suunnitelmallisuus taas ohjaa harjoittelua ja tuo pitkäjänteisyyttä tekemiseen. Lisäksi on kyettävä elämään hetkessä, sillä harjoittelussa tilanteet muuttuvat. Esimerkiksi ylikuntotilanteessa hyviäkin suunnitelmia on muutettava parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Halu menestyä ja oikeat tavoitteet ohjaavat tekemistä ja ruokkivat motivaatiota. Erityisesti välitavoitteet tekevät isosta tavoitteesta saavutettavamman. Välitavoitteet ohjaavat myös keskittymään pieniin kehitettäviin asioihin ja juuri nämä pienet asiat voivat olla avain päätavoitteen saavuttamiseen. Tähän loppuun haluan vielä todeta, että virheiden kautta oppii aina ja ilman virheitä on vaikeaa kehittyä. Yhdellä valmentajallani oli tapana sanoa ”jos ei tee virheitä, niin ei yritä tarpeeksi”, kiteyttää maailmanmestari Oskari Muhonen.