Keilaniemen Portti kohoaa kiertotalouden periaatteiden mukaisesti
Jatke Toimitilat Oy:n Keskinäinen työeläkeyhtiö Varmalle rakentama Keilaniemen Portti -toimitila etenee aikataulun mukaisesti. Toimitilakokonaisuuden kohoava siluetti tervehtii jo Espoossa Länsiväylällä ja Kehä I:llä liikkuvia. Maanpäälliset 14 kerrosta alkavat vähitellen hahmottua työmaalla. Betoniset hissikuilut ovat jo paikoillaan, ja pääosin puusta rakennettavat kerrokset alkavat nousta. Kerroksia kannattelevat massiiviset puupilarit. Puu on oiva materiaali myös kiertotalouden näkökulmasta. Kun suunnittelu tehdään purettavuutta ajatellen, puu- ja teräsliitokset ovat siististi irrotettavissa rakennuksen pitkänelinkaaren päässä, ja käytettävissä tarvittaessa uudelleen. Vaikka Keilaniemen Portti onkin vasta elinkaarensa alkumetreillä, kiertotalouden näkökulmasta kaikki materiaali on rakennuksessa ikään kuin vain lainassa ja käytettävissä tulevaisuudessa uudelleen.
“Meille on tärkeää tukea asiakkaidemme vaativienkin ympäristötavoitteiden saavuttamista. Keilaniemen Portti on esimerkki työmaasta, jossa kiertotalouden periaatteet ovat erityisen hyvin käytössä. Kiinnitämme huomiota jätteiden vähentämiseen, ja huolehdimme siitä, että syntyvät jätteet lajitellaan mahdollisimman tarkasti jo työmaalla. Näin varmistamme, että työmaalta lähtevät jätteet menevät kierrätykseen ja hyötykäyttöön. Rakentamisen aikainen rakennussekajätteen osuus Keilaniemen Portin työmaajätteistä onkin tällä hetkellä vain neljä prosenttia”, kertoo Jatkeen yritysvastuupäällikkö Daniela Schenk.
”Ilmastonmuutoksen hillintä on yksi Varman yritysvastuun painopisteistä. Kiertotalouden periaatteiden mukaisessa rakentamisessa pyritään muun muassa oikeiden, kohteeseen sopivien rakennusmateriaalien valinnalla siihen, että rakennuksesta tulee mahdollisimman pitkäikäinen, huollettavissa oleva ja ympäristöystävällinen. Rakennukset suunnitellaan energiatehokkaiksi ja rakennusjäte sekä ympäristöhaitat pyritään minimoimaan. Olemme laatineet hankkeidemme käyttöön kiertotalousohjeet, joiden tarkoituksena on auttaa kaikkia hankkeisiin osallistuvia osapuolia työmailla ymmärtämään kiertotalouden merkitys ja miten sitä toteutetaan käytännössä. Ohjeet vievät rakennusprojektejamme ja niiden ylläpitoa entistä enemmän kohti vähähiilistä rakentamista ja kestävän kehityksen ratkaisuja”, kertoo Varman kiinteistökehitysjohtaja Sari Raunio.
”Rakennuksesta löytyy lukuisia fiksuja ratkaisuja, kuten viherkattoja,aurinkopaneeleita, lämmön talteenottoa ja kaukokylmän hyödyntämistä. Kestävään liikkumiseen kannustavat varmasti 400 katettua pyöräpaikkaa sekä sähköpyörien latausmahdollisuus. Myös autopaikat rakennetaan siten, että ne ovat kaikki tarvittaessa muutettavissa sähköautojen lataukseen sopiviksi, kertoo A-insinöörien projektinjohtaja Mikko Leino.
Käytettävän teräksen kierrätysaste on peräti yli 90 %, ja kierrätysmetallia hyödynnetään mm. deltapalkeissa ja täydentävissä teräsosissa. Puuverhoiltu julkisivu, uniikki arkkitehtuuri sekä joustavat sisätilat kiinnostivat useita, ja tilat onkin vuokrattu täyteen. Vuonna 2026 valmistuvalle Keilaniemen portille tavoitellaan BREEAM Excellent -tason ympäristösertifikaattia ja A-energialuokkaa.
”Rakennuksessa käytetään aitoja materiaaleja, jotka ikääntyvät kauniisti ja kestävästi. Aikanaan elinkaarensa päässä ne voidaan käyttää raaka-aineena tai käsittelyn jälkeen sellaisenaan. Pintamateriaaleissa suositaan kierrätysmateriaaleja. Muuntojousto ja helppo huollettavuus ovat toimineet suunnittelun läpäisevänä periaatteena. Todellista kestävyyttä on rakennus, jossa käyttäjät voivat hyvin ja jota rakastetaan, hoidetaan huolella ja käytetään ahkerasti”, kertoo pääsuunnittelija Marja-Liisa Honkanen ARCO Architecture Companysta.