Hyppää sisältöön

Asennushukka hyötykäyttöön Espoonlahden terveysaseman työmaalla

Muovinkierrätyspiste Espoonlahden terveysaseman työmaalla

Jatke Toimitilojen Espoonlahden terveysaseman peruskorjausprojekti oli mukana putkien kierrätyskokeilussa. Kaikki muovi kiertää – aluekokeiluilla käytäntöön -hankkeessa selvitettiin, voitaisiinko uusien putkien asentamisen yhteydessä syntynyt asennushukka kerätä talteen ja kierrättää uusiotuotteiksi. Kokeilussa olivat mukana Espoon kaupunki, putkivalmistaja Meltex ja Jatke.

Asennushukkaa syntyy, kun työmaalle toimitetuista putkista leikataan sopivan kokoisia, eikä kaikelle leikkuujätteelle löydy hyödyntämiskohdetta työmaalla. Puhdas, hyväkuntoinen putkenpätkä sopii teorian tasolla kierrätykseen erinomaisesti, mutta ennen käytännön kokeilua kukaan ei voinut olla varma, miten paljon leikkuujätettä syntyy, miten sen lajittelu sujuu, tai tuleeko sen uudelleenkäsittelyssä jotakin yllättävää vastaan.

Kokeilun aikana noin 7 prosenttia uusista putkista päätyi asennushukaksi. Niistä valtaosa saatiin kokeilun ansiosta kierrätettyä uusiksi tuotteiksi. Putkia kerättiin säkkeihin, joihin paloja oli helppo heitellä. Säkit oli myös sijoitettu sekajätettä lähemmäs jätteen syntypaikkaa, minkä ansiosta kerääminen oli työntekijöille helppoa. Kokeilun alkaessa terveysaseman viemäriputket oli jo ehditty asentaa, joten säkkeihin keräiltiin lähinnä sadevesi-, salaoja- ja kaapeliputkia. Näitä putkia toimitettiin työmaalle yhteensä 1 426 kiloa, ja keräilyn kokonaissaldo oli 145 kg.

Keräillyt putkenpätkät kuljetettiin hankekumppani LAB-ammattikorkeakoulun kiertotalouslaboratorioon prosessoitavaksi. FTIR-tunnistuksen jälkeen materiaalit pestiin ja rouhittiin. Valtaosa muoveista oli polyeteeniä tai polypropeenia. Meltexin putkitehtaalle päätyi 99 kiloa läpikäytyä, uusien tuotteiden materiaaliksi soveltuvaa asennushukkaa. Määrä on noin 69 prosenttia kerätystä 7 prosentin asennushävikistä. Myönteiset tulokset kannustavat jatkamaan muovinkierrätystä. Kierrätetyt putket sopivat erinomaisesti raaka-aineeksi kaikkiin tuotteisiin, joilta ei edellytetä hitsattavuutta. Polypropeenijakeita voidaan ajaa esimerkiksi suodatinkankaiden holkkiputkiksi – työmaalta kerätystä määrästä voidaan valmistaa noin 29 metriä valmista holkkiputkea. Polyeteeneitä taas pystytään käyttämään sekoitteena teleskooppiputkien teossa.

”Halusimme ehdottomasti lähteä mukaan muoviputkien kierrätyksen pilottihankkeeseen. Näimme kokeilun hyvänä mahdollisuutena oppia lisää muovinkierrätyksestä. Muovinkierrätys oli työmaalle melko vaivatonta. Toteutimme kierrätyspisteen, josta Meltex toimitti suursäkkeihin kerätyt putkijätteet edelleen LAB-ammattikorkeakoululle. Saimmekin hyvän määrän muovijätettä kerättyä, ja olemme erittäin tyytyväisiä, että lähdimme mukaan kokeiluun”, sanoo Jatke Toimitilojen työpäällikkö Janne Penttilä.  

”Jatkeen tavoitteena on edistää resurssitehokkuutta jokaisella työmaallamme. Pyrimme ensisijaisesti välttämään hukan syntymistä. Standardituotteiden käyttö kuitenkin tarkoittaa, että asennushukkaa usein väistämättä syntyy. Asennushukan korkealaatuinen kierrätys on tärkeä askel kiertotalouden edistämisessä. Suuri haaste muovien kierrättämisessä on muovilaatujen moninaisuus ja eroavaisuus. Huolellinen syntypaikkalajittelu on muovien kierrätyksessä keskeistä. Tämä pilotti antoi meille mahdollisuuden kehittää työmaan lajittelukäytäntöjämme ja kasvattaa tietoisuutta muovien kierrättämisen vaatimuksista”, sanoo Jatkeen vastuullisuuspäällikkö Daniela Schenk.

”Hyvin mekaaniseen kierrätykseen ja uusiokäyttöön soveltuvien putkijakeiden rasitteena eivät ole ainakaan korkeat käsittelykulut. Haasteena on pikemminkin riittävien kierrätysjaemäärien saaminen uudelleen käsiteltäväksi – kierrätyslaiteratkaisut on yleensä suunnattu isoille volyymeille”, kertoo Meltexin Kimmo Virtanen.

”Me Espoossa haluamme edistää yritysten uusia innovaatiota tarjoamalla alustoja erilaisille kokeiluille. Kannustamme kuntia rohkeasti ideoimaan urakoitsijan ja rakennustuotevalmistajien kanssa vastaavia kiertotalouskokeiluita”, toteaa Espoon kaupungin kehittämispäällikkö Tiia Tuuri.