Hyppää sisältöön

Työnjohtajien yhteispeli avainasemassa Itäkeskuksen 300 asunnon työmaalla

Itäkeskuksen työmaajohto

Itäkeskuksen työmaajohtoJatke Uusimaa Oy rakentaa Helsingin kaupungin asuntotuotannolle Itäkeskukseen lähes 300 energiatehokasta ja esteetöntä asuntoa. Urakan aloitus tammikuussa 2020 oli poikkeuksellinen, sillä ensi vaiheeseen kuului asukkaiden poismuutossa avustaminen. Tämän jälkeen vanhat asuinrakennukset purettiin ja kesällä 2020 päästiin aloittamaan uuden rakentaminen. Jatke Uusimaa hoitaa myös asukkaiden muuton uusiin asuntoihin, kun talot valmistuvat 2023.

”Harkitusti vanhaa rakennetta purkamalla saadaan nykyaikaisia asuntoja erinomaisella sijainnilla”, totesi Helsingin kaupungin asuntotuotantopäällikkö Seidi Kivisyrjä, kun urakka alkoi tammikuussa 2020. Itäkeskuksen palvelut ja hyvät liikenneyhteydet ovat HEKA Itäkeskuksen ja HASO Ystävyydenpuiston välittömässä läheisyydessä.

 

Elementtiasennukset ja sisätyöt samanaikaisesti

Itäkeskuksen työmaa

Hankkeen ensimmäinen vuosi varattiin purku-, maanrakennus- sekä perustustöille. Nyt työmaa on edennyt elementtiasennuksiin, joille kohteen 16 000 m2:n koko, ahdas tontti ja vilkas rekkaliikenne asettavat erityisiä vaatimuksia. Tehtaille on annettu tarkat aikataulut, ja asennusjärjestys on suunniteltu huolella, jotta kaikki sujuu aikataulussa ja ongelmitta.

Talojen asennusjärjestys suunniteltiin siten, että mahdollisimman aikaisessa vaiheessa päästään myös sisätyövaiheisiin kiinni. Käynnissä on nyt viidessä rapussa sisätyövaiheet, kolmen rapun katolla vesikattotyöt ja lisäksi tehdään julkisivumuurauksia ja -maalauksia. Työmaan vahvuus pyörii vilkkaimpina päivinä 90 – 110 henkilössä.

Hyvä etukäteissuunnittelu takaa työvaiheiden hallittavuuden

”Työvaiheiden hallittavuuden vuoksi suunnittelimme aikataulun siten, että urakoitsija saa normaalin yhden kerroksen sijaan työn alla olevaksi työkohteeksi eli mestaksi koko rapun,” kertoo työmaan vastaava työnjohtaja Piia Iivonen ja jatkaa: ”Näin meillä on selkeät mestat ja tavoitteet urakoitsijalle – normaalin yhden työryhmän sijaan meillä on 2 – 5 työryhmää. Resursointi on ollut tärkeää käydä läpi jo urakkaneuvotteluvaiheessa, ja tämä on osaltaan karsinut pienimpiä toimijoita pois.”

Isojen ryhmien hallinta ja aikataulutus vaativat työnjohdolta erityisen hyvää etukäteissuunnittelua. Työnjohtajat laativat omasta vastuualueestaan 1 – 2 kuukauden ajalta viikkoaikataulun ja ohjaavat sen avulla urakoitsijoita. Työvaiheiden aikataulut käydään läpi urakoitsijoiden kanssa ja näin varmistetaan, että kaikilla on sama käsitys töiden etenemisestä. Kaikki urakoitsijat osallistuvat yhteiseen palaveriin kerran kahdessa viikossa. Jatkeen työnjohtajat yhteensovittavat resurssit ja logistiikan viikoittaisessa mestaripalaverissa.

”Työnjohtajien yhteispeli on avainasemassa tämän kaltaisessa kohteessa, jotta kaikkien töille luodaan onnistumisen edellytykset”, Piia Iivonen painottaa.

Tekniikan testaus sekä sisäänmuutossa avustaminen viimeistelevät urakan

Itäkeskus työmaa päätynäkymäKohteen kaksi taloa yhdistetään toisiinsa teräskatoksilla, joissa viedään tekniikkaa talosta toiseen. Sisätyövaiheet kestävät kesään 2022. Samanaikaisesti talot saatetaan vesikattovalmiuteen ja julkisivutyöt tehdään mahdollisimman pitkälle.

Sisätöiden valmistuttua jää aikaa viimeistelylle ja tekniikan testaukselle sekä piha-alueiden toteutukselle. Sisäpihalle rakennetaan myös yhteiskäyttöön 83-paikkainen pysäköintihalli.

Koko kohde luovutetaan tilaajalle yhtäaikaisesti vuonna 2023. Urakkaan sisältyy vielä takaisinmuutossa avustaminen niiden asukkaiden osalta, jotka palaavat Itäkeskukseen uudelleen rakennettuihin koteihin.

Kuvat: Taneli Julku