Hyppää sisältöön

Suomen suurin hotelli valmistumassa Vantaalle

Jatke Rakentaa -blogissamme pääset seuraamaan hankkeidemme vaiheita työmaiden  ja tekijöiden silmin sekä yrityksemme tapaa toimia ja tehdä asioita.

Työeläkeyhtiö Varma ja Jatke Oy allekirjoittivat urakkasopimuksen Vantaalla sijaitsevan Break Sokos Hotel Flamingon laajennuksesta alkusyksystä 2017. Näyttävä chilipippurin värinen Wing-uudisrakennus yhdistyy olemassa olevaan hotelli- ja viihdekeskukseen yhdyskäytävällä. Valmistuessaan Break Sokos Hotel Flamingosta tulee Suomen suurin hotelli 539 huoneellaan.

Rakennustyömaa pyörähti käyntiin melko vauhdikkaasti ja vauhtia onkin sittemmin riittänyt koko työmaan ajan. Hyvästä ennakkosuunnittelusta huolimatta työmaalla on ollut yhteistyössä ratkottavia haasteita. Flamingon laajennus on esimerkki työmaasta, jossa isoltakaan kuulostavat haasteet eivät pysäytä rakentamista, kun kaikilla osapuolilla on yhteinen tahto selättää ongelmakohdat.

Tiedottamisen pitää olla vuorovaikutteista

Tapio Hänninen (vas.) ja Mikko Peltoniemi toteavat, että rakennustyömaahissi puretaan lokakuun lopulla, jotta hotellin julkisivu saadaan viimeisteltyä valmiiksi.

Siipimäinen hotellin osa on rakentunut vahvojen, paikallavalettujen pilareiden ja palkkien varaan. Varsinaisen hotellirakennuksen kantavat pilarit ja kansi valettiin kahdessa vaiheessa. Urakan koosta kertoo hyvin se, että kansirakenteen kantavien, vahvasti raudoitettujen palkkien sisällä mahtui mies kulkemaan lähes selkä suorana.

”Yhteen valukertaan meni melkein sata betoniautollista valmisbetonia ja betonointi kesti lähes vuorokauden. Operaatio oli suunniteltava tarkasti kaikkien osapuolten kanssa yhdessä. Työskentelimmehän asiakkaitaan normaalisti palvelevan hotelli-, viihde- ja kauppakeskuksen välittömässä läheisyydessä. Kahden suuntainen tiedottaminen ja asioista viikoittain kasvokkain puhuminen on ollut tärkeää ja palaverimme ovat toimineet erinomaisesti molempiin suuntiin. Esimerkiksi kannen ensimmäistä valukertaa siirrettiin parilla päivällä hotellilla olleen suuren rekrytointitapahtuman vuoksi”, selventää vastaava työnjohtaja Tapio Hänninen.

Umpisolmu mikä piti aukaista

Rakennuksen rungon asennustyöt etenivät talviolosuhteissa normaalisti, kunnes työmaalle kantautui huolestuttava tieto kylpyhuone-elementtitoimittajan konkurssista. Ennen lopullista tietoa konkurssista työmaalle tuli enemmän ja vähemmän valmiita kylpyhuone-elementtejä yhteensä 108 kappaletta, mikä oli hieman vajaa puolet lopullisesta tarpeesta.

”Tiedon saatuamme kokosimme hankkeen osapuolet saman pöydän ääreen ja aloimme yhdessä etsiä vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi ja tarvittavat päätökset etenemisestä syntyivät nopeasti. Loput 124 kylpyhuonetta rakennettiin paikalla kylpyhuone-elementtien sisämittojen mukaan, jotta kylpyhuone-elementteihin jo aikaisemmin tilatut kylpyhuonekalusteet voitiin käyttää hyödyksi. Lisäksi jouduimme korjaamaan suurelta osin myös työmaalle toimitettuja kylpyhuone-elementtejä, jotta niiden toimivuus ja laatu pystyttiin takaamaan. Kokonaisaikataulussa pysyminen nousi isoksi haasteeksi kylpyhuoneiden rakennustavan muututtua merkittävästi. Kaikki työmaalla työskentelevät ja suunnittelijat ovat tehneet paljon töitä, jotta olemme pystyneet etenemään uusitun aikataulun mukaisesti. Vaikka kokonaisaikataulu siirtyi reilulla parilla kuukaudella eteenpäin, on kyseessä valtava yhteisponnistus, jotta kaikki myöhemminkin ilmenneet työt ja ongelmat on saatu tehtyä ja ratkaistua”, kertoo tilanteeseen nähden tyytyväinen Hänninen.

Työmaan tulee olla tammikuun puolivälissä siinä kunnossa, että hotellin irtokalusteet voidaan ottaa sisään ja alkaa valmistelemaan paikkoja kuntoon hotelliasiakkaita varten. Ennen sitä työmaalla vietetään monia työntäyteisiä päiviä ja iltoja sekä viikonloppuja.

”Kaikki on suunniteltu ja aikataulutettu niin hyvin kuin se on ollut mahdollista. Töitä on saatu rytmitettyä hyvin, jolloin valmista syntyy kerralla ja mikään tiimi ei ole liiaksi toistensa tiellä. Sujuvuuden takia olemme tehneet jonkin verran töitä myös viikonloppuisin ja iltaisin. Uskon hankkeen valmistuvan ajoissa ja se on laadullisesti varmasti hyvä – kuten meillä Jatkeella on tapana sanoa – rakennetaan niin kuin itselle tehtäisiin”, toteaa kiireinen, mutta tyytyväinen projekti-insinööri Mikko Peltoniemi.

Hyvä kaksikko ruorissa

Tapio ja Mikko ovat toimineet parina vahvan tiiminsä kanssa yhdessä Flamingo Wing -hotellihankkeessa. Kun roolitus ja keskinäinen luottamus ovat kunnossa, on rakentaminen haasteidenkin keskellä kaikille motivoivaa. Tapio on ollut Jatkeella kuutisen vuotta ja Mikolle tulee neljä vuotta täyteen, kun Flamingon työmaalla tehdään viimeisiä siivouksia. Molemmat miehet kokevat työskentelyn Jatkeella palkitsevaksi, kun töitä saa tehdä, vastuuta kantaa ja päätöksissä saa käyttää omaakin päätä. Tämän lauseen Mikko kiteyttää napakasti ”ammattitaitoista työilmapiiriä hain, sitä sain ja hyvin olen täällä viihtynyt”.