Hyppää sisältöön

Olemme ylpeänä rakentamassa suomalaisen huippu-urheilun tulevaisuutta

Urhea-hallin ovet Helsingin Mäkelänrinteellä avautuvat käyttäjille kesällä 2021. Monilajiseen harjoitteluun tarkoitettu urheiluhalli tarjoaa modernit tilat sekä huippu-urheilijoille että liikunnan harrastajille. Urhea-kampus on ainutlaatuinen hanke Suomessa ja se toimii suunnannäyttäjänä tulevaisuuden urheilurakentamiselle. Kaikki urheilijan arjessa tarvitsemat asiat kuten harjoituspaikat, opiskelu, asuminen, ruokailut sekä terveydenhuolto löytyvät Urhea-kampusalueelta.

Jatke Oy toimii Urhea-hallin pääurakoitsijana. Kampusalueelle rakennetaan myös uusi HOASin asuinkerrostalo opiskelijoille ja Mäkelänrinteen lukiorakennusta peruskorjataan ja laajennetaan. Jatkeen vastuulla on paitsi 14 000 m2 kokoisen Urhea-hallin rakennustyöt myös kampuksen työmaiden yhteensovittaminen.

”Urhea-kampuksesta tulee Suomeen aivan keskeinen urheilu- ja valmennuskeskittymä, jonka yhteydessä tulee toimimaan kesä- ja jäälajien olympiavalmennuskeskus. Kampus mahdollistaa opiskelevalle huippu-urheilijalle asumisen sekä opiskelemisen harjoittelupaikan vieressä. Kokonaisuus, jossa kaikki urheilijan tarvitsemat palvelut ovat samalla kampuksella keskellä suurta kaupunkia edustaa uudenlaista urheilurakentamista Suomessa”, toteaa Urhean toimitusjohtaja Simo Tarvonen. ”Koko kampusalueen rakentaminen on edennyt aikataulussa ja eri työmaiden yhteensovittaminen on sujunut hyvässä hengessä. Odotamme innolla, että saamme Urhea-hallin kesällä käyttöömme.”

Modernit tilat monilajiseen harjoitteluun

Urhea-hallin pääkäyttäjiksi tulevat pääkaupunkiseudun Urhea-urheiluakatemian urheilijat ja maajoukkueet. Lisäksi muun muassa paikalliset seurat saavat kaipaamiaan lisätiloja.

Halliin on tulossa iso yleis- ja voimaharjoittelualue, peilisaleja, lajisuorituspaikat miesten ja naisten telinevoimistelulle, yleisurheilulle, judolle ja painille, rytmiselle voimistelulle sekä koripallolle. Hallissa on muun muassa kaksi koripallokenttää, jotka voidaan yhdistää areenakentäksi tuhannen hengen katsomopaikkoineen. Lisäksi halliin rakennetaan lääkäri- ja testausasema sekä toimistotilat.

Suuria mittasuhteita ja vaativaa logistiikkaa

Logistisesti haastavan kohteen rakennustyöt käynnistyivät Jatkeen osalta huhtikuussa 2020 ja ne ovat edenneet aikataulussa. Kevään ja kesän aikana pystytettiin teräksen ja betonielementtien muodostama sekarunko. Rakennukseen tulee kaksi maanalaista ja 2 – 4 maanpäällistä kerrosta. Kellarikerroksen rungot ovat betonirakenteisia ja maanpäällisen osuuden pilarit ja palkit ovat terästä, välipohjat onteloita ja porrashuoneet betonielementtejä.

Teräsristikkorakenteen suunnittelu ja toteutus ovat erittäin vaativia; jänneväli on peräti 41 metriä. Teräsristikko koottiin työmaalla kahdesta osasta, jotka liitettiin toisiinsa pulttiliitoksin. Pallohallin katto rakennetaan kantavasta profiilipellistä. Kevään aikana työmaalla toteutetaan talotekniset työt, jotka ovat hallin käyttötarkoituksen vuoksi normaalia haastavampia. Sisätilojen valmistuminen ja useiden eri materiaalihankintojen – mm. katsomot – yhteensovittaminen vaativat paljon koordinointia eri toimijoiden kanssa.

Suurten mittasuhteiden ja kohteen asettamien erityisvaatimusten lisäksi haasteita ovat tuoneet kohteen sijainti. Materiaalitoimituksissa on hyödynnetty Helsingin kaupungin vanhoja tunneliverkostoja. Teollisuuskadulta kääntyy tie vanhaan tunneliin, josta pääsee suoraan työmaalle.

Aito ja avoin yhteistyö sekä tilaajan että kampusalueen eri toimijoiden kanssa ovat avain aikataulussa rullaavalle työmaalle.

”Koko Jatkeen tiimille on ollut kunnia olla rakentamassa näin merkittävää lippulaivaa suomalaiselle urheilulle. Rakennetaan niin, että tulevaisuudessa meillä olisi taas olympiavoittajia”, toteaa Jatke Oy:n toimitilojen rakennuspäällikkö Esa Rautanen.

Kesällä uusiin tiloihin

Mäkelänrinteen lukion perusparannus- ja laajennustyö on valmistumassa keväällä, joskin alueen pihatyöt viimeistellään kesän aikana. Urhea-halli avautuu kesällä ja kampusalueen opiskelija-asuntolaan huippu-urheilijat pääsevät asettumaan uuden lukuvuoden alussa elokuussa.

Lue lisää: Urhea-halli Helsingin Sanomissa:

Koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann vieraili Urhea-hallissa

Helsingin Mäkelän­rinteelle nousee huippu-urheilijoiden tarpeisiin räätälöity treeni­halli – Näin Urhea-hallin rakennus­urakka etenee

Vanha junatunnelikin otetaan hyötykäyttöön:  Mäkelänrinteelle kasvaa Suomen suurin valmennuskeskus

Keskelle Helsinkiä nousee Urhea-kampus, johon rakennetaan valtava urheiluhalli ja kerrostalo alppimajoineen

Lisätietoa: 

Jatke Oy, Pauli Karjalainen, johtaja, toimitilarakentaminen, pauli.karjalainen@jatke.fi
Jatke Oy, Ville Hannonen, vastaava työnjohtaja, toimitilarakentaminen, ville.hannonen@jatke.fi