Hyppää sisältöön

LIDL-ketjun Suomen ensimmäinen ekomyymälä etenee aikataulussa

 

​​​​

Lidl Suomi Ky rakennuttaa Vantaan Vapaalaan ympäristösertifioitua ekomyymälää. Jatke Oy luovuttaa myymälän tilaajan käyttöön elokuussa ja asiakkaille uusi Lidl avautuu syyskuussa. 

Lidl-konseptin mukaisesti rakennettava myymälä etenee sovitussa aikataulussa. Tilat alkavat pääsääntöisesti olla valmiina, kuten myös väliseinät. Alakattojen ja tekniikan rakentaminen on myös päästy aloittamaan.

”Lidl-konseptin mukainen rakennustapa on osoittautunut erittäin toimivaksi ja valmista on syntynyt nopeasti. Meille rakennustavan vaatimukset on esitetty selkeästi, jolloin olemme voineet keskittyä ammattimaiseen rakentamiseen. Pitkälti teräsrakenteisen myymälän kattoristikot ovat massiivisia kestopuupalkkeja, mitkä tuovat tilaan suomalaisuuden tunnetta”, tiivistää Jatke Oy:n vastaava työnjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Auditoinnissa BREEAM-luokitus nousi

Lidl on palkannut hankkeeseen valvojan, joka vastaa ja valvoo, että suunnittelu ja rakentaminen tapahtuvat sertifikaatin mukaisesti. Kohteessa tavoiteltiin BREEAM-tasoa very good, mutta työmaa-auditoinnin valmistuttua taso nousi excellent-tasoon.

”Onhan tämä osoitus koko ketjun toimivuudesta. Yhteistyö työmaatiimin sisällä ja Lidlin kanssa on kyllä sujunut kitkattomasti. Luokituksen nousuun vaikutti varmasti moni pienikin asia, minkä olemme täällä työmaalla tehneet tinkimättömästi”, kertoo Olli-Pekka Heinonen.

Ekologiset​ arvot huomioitu

Poikkeuksellisen myymälän pihapiiristä tekevät monet yksityiskohdat, jotka edistävät luonnon monimuotoisuutta. Jo itsessään energiatehokkaan myymälän yhteyteen tulee muun muassa lepakon- ja linnunpönttöjä, hyönteishotelleja ja lahopuuaita. Lisäksi pihamaalle istutetaan kotimaisia marjapensaita ja metsäniittyä, joka kasvaa nurmikkoa korkeammaksi ja tarjoaa hyönteisille suojaa.

”En ole aikaisemmin vetänyt rakennusprojektia, jossa ekologiset arvot olisi huomioitu näin monimuotoisesti. Tämä on hieno hanke, jonka arvot sopivat sekä Suomeen että kansainvälisesti. Tiivistyvässä kaupunkirakentamisessa ekologisuuden huomioiminen ja tärkeys vain kasvavat tulevina vuosina”, toteaa Olli-Pekka Heinonen.

 

Lisätietoja:

Pasi Siikaluoma

Yksikönjohtaja, PKS saneeraus

Jatke Oy