Hyppää sisältöön

Leppävaaran Kameleonten-halli valmiina ottamaan urheilijat vastaan

Jatkeen Espoon Leppävaaran urheilupuistoon rakentama Kameleonten-monilajihalli valmistui aikataulun mukaisesti 28.4.2023, ja hallin avajaisia päästiin viettämään 9.6.2023. Liikkujille ovet avautuvat heti elokuun alussa, mutta jo tätä ennen Kameleontenin monipuolisia tiloja pääsevät hyödyntämään alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisaajat. Halli toimii heinäkuun puolivälissä järjestettävän kilpailun lämmittelytiloina sekä palvelee urheilijoiden, toimitsijoiden ja median tukitiloina.

Kameleonten Ab ja Jatke Oy sopivat noin 14 500 m² monitoimihallin rakentamisesta lokakuussa 2021. Jatke toimi kohteen pääurakoitsijana ja vastasi projektinjohtourakasta. Urheilutilojen pinta-alan suhteen vastavalmistunut Kameleonten on Suomen mittakaavassa suuri. Kameleontenin yleisurheilukenttä ja 200 metrin kiertävä juoksurata täyttävät viralliset halliyleisurheilun mitat. Mitat täyttäviä halleja on Suomessa Kameleontenin lisäksi vain kolme. Keskiössä olevan yleisurheilukentän lisäksi hallista löytyy kolme salibandykenttää, kaksi koripallokenttää ja voimistelusali. Lisäksi hallissa on Espoon kaupungin kuntosali, kahvila ja pukuhuoneita. Halli tulee toimimaan myös tapahtuma-areenana, jossa voidaan tulevaisuudessa järjestää jopa 4000 hengen messuja, näyttelyitä, konsertteja ja yritystapahtumia. Liikuteltaviin ja muunneltaviin katsomoihin saadaan kilpailutilanteessa järjestettyä katsomotilat jopa 1500 hengen yleisölle. Kameleonten tarjoaa mahdollisuuden monipuoliseen liikkumiseen ja täydentää Leppävaaran urheilupuiston kattavia liikuntapalveluita entisestään. Keskeisellä paikalla sijaitsevan hallin saavutettavuus on erinomainen myös julkisilla kulkuneuvoilla, ja urheilupuiston alueelta löytyy myös runsaasti pysäköintitilaa.

Hallissa on toteutettu lukuisia perinteisestä rakentamisesta poikkeavia ratkaisuita. Esimerkiksi yleisurheilusalin teräsrakenteisten ristikoiden jänneväli oli noin 46 metriä. Näin pitkien elementtien kuljetus ja asennus vaatii aivan erityistä osaamista. Paalulaatan suoruudessa saavutettiin urheilulattioiden vaatima suoruus ilman erillisiä tasoitustöitä, samoin erittäin mittatarkoissa juoksuradan kaarteissa. Rakennuksen energiatehokkuus on mahdollistettu taloteknisillä valinnoilla. Maalämpökaivojen poraukset hallin sisäpuolella onnistuttiin yhteensovittamaan perustus- ja runkourakkaan tiiviissä aikataulussa.

”Kameleonten-halli on hieno osoitus siitä, miten urheilurakentamisessa vaadittava eri osapuolten saumaton yhteistyö johtaa onnistuneeseen lopputulokseen. Suunnitelmien ja toteutuksen yhteensovittaminen yhdessä tilaajan, erillisurakoitsijoiden ja aliurakoitsijoiden onnistui hankkeessa erinomaisesti. Kameleonten Ab:n vahva asiantuntemus urheilijoiden tarpeista ja vaatimuksista mahdollisti huippuluokan urheilutilojen rakentamisen”, kertoo Jatke Toimitilat Oy:n toimitusjohtaja Antti Raunemaa.

”Kameleontenin tilat tulevat palvelemaan pääkaupunkiseudun ja koko Uudenmaan urheilijoita vuosikymmeniä eteenpäin. Erityisesti lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksien lisääminen on tärkeä panostus tulevaisuuteen. Kameleonteniin ovat tervetulleita niin kilpa- kuin harrasteseuratkin, samoin kuin ihan tavalliset kuntoliikkujat. Liikutamme myös koululais- ja päiväkotiryhmiä”, sanoo Kameleonten Ab:n projektipäällikkö Patrik Gustafsson.