Hyppää sisältöön

Jatke Rakentaa: Koulurakennuksen julkisivusaneeraus Turussa

Jatke Rakentaa -blogissamme pääset seuraamaan hankkeidemme vaiheita työmaiden  ja tekijöiden silmin sekä yrityksemme tapaa toimia ja tehsä asioita.

 

 

Jatke Länsi-Suomi urakoi Turun Kaupungin tilapalvelukeskukselle Hepokullan koulun julkisivuremontin. Rakennuksen ulkoseinissä olleet pesubetonielementit purettiin ja lämpöeristeet on korvattu uusilla paksummilla eristeillä. Ulkoseinästä tehtiin tuulettuva levyrakenne, jonka viimeisenä pintana on välillinen korkeapainelaminaatti. Lisäksi rakennuksen vaipan energiataloutta parannettiin uusimalla kaikki ikkunat ja ulko-ovet. Ikkunoiden vaihdon toteutti Jatkeen tytäryhtiö Nordic Facade Finland.

Hepokullan koulun julkisivuremontin aikataulu kiristyi äärimmilleen ennen kuin projekti ehti lähteä edes liikkeelle. Alkuperäinen suunnitelma oli peruskorjata julkisivu kahdessa vaiheessa kesälomakausina 2018 ja 2019. Jatke Länsi-Suomi haki kuitenkin vielä suunnitteluratkaisua, joka mahdollistaisi hankkeen läpimenon kokonaisuudessaan vuonna 2018. Myös rakennuttaja sitoutui täsmennettyyn aikatauluun mielellään.

Tiimityöllä tuloksiin

Projekti pyörähti vauhdilla käyntiin, kun koulut loppuivat kesäkuun alussa. Ennen uuden kouluvuoden alkua oli koulun oleskelupuolen valmistuttava, jotta rakentaminen ei häiritsisi lasten koulunkäyntiä ja turvallisuutta välitunneilla jälleen syksyllä.

Kuvassa Dorel Moldeveanu ja Niko Julin viikoittaisessa työmaakatselmuksessa seuraamassa töiden etenemistä.

”Olen ollut tässä hankkeessa mukana ensi metreistä lähtien. Näin tiukka saneerausaikataulu vaatii erittäin hyvän ennakkosuunnittelun ja riittävästi resursseja toteuttamaan työtä useammalla julkisivulla yhtä aikaa. Omaa työtäni on helpottanut selkeä toimintatapa työnjohtaja Dorel Moldoveanun kanssa. Olemme olleet hyvä tiimi. Minä olen vastannut suuremmista materiaalitilauksista ja paperitöistä, kun Dorel on saanut keskittyä auttamaan käytännön toimintaa työmaalla ja toteuttamaan pienemmät päivittäiset materiaalitoimitukset. Työn organisointi on onnistunut mielestäni erittäin hyvin sekä sisäisesti että sidosryhmien kanssa. Kaikki ovat tähdänneet motivoituneesti yhteiseen maaliin”, kertoo vastaava työnjohtaja Niko Julin. ​

Kosteudenhallintaa seurattu Kuivaketju10-toimintamallilla

Korjausurakka on edennyt aikataulussa ja kohde valmistuu lokakuun lopulla. Peruutuspeiliin katsoessa projektin yksi keskeisimmistä haasteista oli varmistaa täsmälliset materiaalitoimitukset työmaalle. Värikkäässä julkisivussa on yhteensä kahdeksaa värisävyä arkkitehtuurisesti täsmällisen epätäsmällisessä järjestyksessä. Toinen projektin haaste oli varmistaa työmaa-alueen turvallisuus. Vaikka koulun piha-alueen puoleinen julkisivuremontti valmistui ennen uuden kouluvuoden alkua, ovat turvallisuusasiat ja niistä tiedottaminen osa jokapäiväistä työtämme.

”Yhteistyö ja halu rakentaa laadukkaasti ovat avaimia menestyksekkäisiin hankkeisiin. Koulurakennusten saneeraamisissa kosteudenhallinta on varmistettava, jotta minkäänlaisia arvailuja asian suhteen ei synny. Tässä hankkeessa on toimittu Kuivaketju10 -toimintamallin mukaan, mikä sisältää konkreettiset menettelytavat hankkeen kaikille osapuolille. Työt tontilla ovat sujuneet ilman ongelmia ja mukavana lisäkiitoksena ovat olleet lasten ja opettajien iloiset ilmeet, kun betonipintainen koulu sai värikkään julkisivun vain 10 viikon kesäloman aikana”, toteaa Niko

Luottamus kunnossa

   Dorel Moldoveanu on työskennellyt Jatkeen rakennusprojekteissa jo useita vuosia. Tänä vuonna vastuu on kasvanut, sillä Dorel on ollut Hepokullan projektissa työnjohtajana. Suomessa hän on asunut ja työskennellyt jo vuodesta 2008.​​​

”No nyt on helppo todeta kaiken menneen loistavasti. Toki ilman kovaa työtä emme olisi tässä tilanteessa. Meillä on ollut parhaimmillaan työmaalla kaksi työnjohtajaa, 18 omaa miestä ja noin 10 aliurakoitsijaa. Tiukemmissa vaiheissa työskentelimme kahdessa vuorossa, jolla varmistimme aikataulussa pysymisen. Meillä on ollut kasassa hyvä tiimi. Luottamus on ollut kunnossa niin työporukan, ulkoisten toimijoiden kuin sidosryhmienkin välillä. Luottamuksen ilmapiiriä on rakennettu mm. hyvällä ennakkosuunnittelulla ja aktiivisella tiedottamisella”, täsmentää Dorel.