Hyppää sisältöön

Eatonin tehdashanke etenee Vantaalla

Petri Koskinen ja Esa Rautanen

Jatke Toimitilat rakentaa parhaillaan energianhallintayhtiö Eatonille kriittisten sähkönsyötön järjestelmien ja energiavarastojen tuotantolaitosta Vantaan Tuupakkaan. Helsinki-Vantaan lentoaseman lähettyville sijoittuva tehdas tulee toimimaan Eatonin Critical Power Solutions ​​​​​​​-yksikön Euroopan pääkonttorina ja datakeskusosaamisen keskittymänä. Espoon Koskelossa sijaitsevat toiminnot muuttavat syksyllä 2023 upouusiin tiloihin.

”Tehdasprojektimme etenee aikataulussa. Uuden tehtaan rakentumisen lisäksi myös muutto on meille iso ponnistus. Siirrymme syksyn kuluessa uusiin tiloihin, varmistaen samalla tuotantomme jatkumisen keskeytyksettä”, kertoo tehtaanjohtaja Petri Koskinen.

Huippumoderni tehdas on hiilineutraali

Uusi tuotantolaitos on saavuttanut jo kattokorkeuden. Mittaa kiinteistöllä on yli kahden jalkapallostadionin verran, 16 500 neliömetriä. Rakentamisessa hyödynnetään useita Eatonin omia innovatiivisia, hiilijalanjälkeä pienentäviä teknologioita sähkönjakelusta sähköautojen latausjärjestelmiin. Saman katon alle sijoittuvat kehitys- ja tutkimustoiminta, tuotanto, varastot, tuotehallinta, myynti ja palvelut.

Eaton on yksi maailman suurimmista kolmivaiheisten varavoimajärjestelmien (UPS) valmistajista. Toiminnan laajentamiseen yhtiötä innostavat kysynnän merkittävä kasvu ja liiketoiminnan jatkuvuuden varmistavien järjestelmien lisääntynyt tarve datakeskuksissa, liike- ja teollisuusrakennuksissa sekä terveydenhuollon ja meriteollisuuden kohteissa. Vuonna 2022 yhtiön liikevaihto nousi myös Suomessa ennätyslukemiin.

”Vihreää siirtymää tukevat uudet tuotteemme ovat siivittäneet kasvuamme Euroopassa. Tämä investointi on Eatonilta merkittävä satsaus Suomeen, josta löytyy korkeaa osaamista. Uudella tehtaalla tullaan valmistamaan uusinta teknologiaa muun muassa varavoimaan ja energiavarastoihin”, Koskinen kertoo.

Eatonilla on vahvat perinteet Suomessa, jossa sen yli 300 työntekijää työllistävä paikallinen tytäryhtiö on kehittänyt ja valmistanut UPS-järjestelmiä jo vuodesta 1962 lähtien. Vantaan tuotantolaitos tulee saavuttamaan ensimmäisenä tehtaana maailmassa Eatonin kolme keskeistä ympäristötavoitetta, jotka ovat:

1. Hiilineutraali tehdas ja tuotanto.

2. Tuotantoprosessit eivät käytä lainkaan vettä.

3. Kaatopaikkajätettä ei synny lainkaan.

”Eatonin uuden tuotantolaitoksen yhteyteen toteutetaan laaja maalämpökenttä, jota pystytään rakennuksen lämmittämisen lisäksi hyödyntämään myös rakennuksen jäähdyttämiseksi.  Myös aurinkopaneelien käyttöönotto tulee mahdolliseksi. Rakennukselle ollaan hakemassa Breeam Excellent -tason ympäristösertifikaattia”, kertoo Jatke Toimitilat Oy:n yksikönjohtaja Esa Rautanen.