Hyppää sisältöön

As Oy Pirkkalan Välke on valmistumassa aikataulussa

Jatke Rakentaa -artikkelit vievät seuraamaan hankkeidemme vaiheita työmaiden  ja tekijöiden silmin sekä yrityksemme tapaa toimia ja tehdä asioita.

Sateinen alkutalven iltapäivä ei tee automaattisesti kunniaa luonnonkauniille Pyhäjärven rantamaisemalle, jolle on nousemassa viisikerroksinen As Oy Pirkkalan Välke. Suuri tontti on jaettu toiminallisiin leikki- ja oleskelualueisiin sekä istutettavaan omenapuutarhaan. Työmaa on hyvässä vaiheessa ja Välke on valmistumassa aikataulussa kesäkuun loppuun mennessä 2019. Myös tontille rakentuvan autohallin rakennustyöt ovat käynnistyneet ja Välkkeen viereen rakennettavan As Oy Pirkkalan Kimmelin suunnittelutyö on loppusuoralla.

As Oy Pirkkalan Välkkeen rakennustyöt käynnistyivät huhtikuussa 2018 reilu puoli vuotta suunniteltua starttia myöhemmin. Lykkääntyminen johtui naapurin tekemästä valituksesta, jonka käsittely viivästytti rakennushankkeen käynnistymistä. Käynnistymisen jälkeen rakennustyöt ovat edenneet vauhdilla, mutta eivät ilman haasteita.

Työpäällikkö Jouni Turtiainen (vas.) ja vastaavan työn-johtaja Veli-Matti Kauneela aloittavat työmaakokousta Välkeen työmaalla.

”Projektiaikataulu oli pitkittyä elementtitoimitusongelmien takia. Saimme kivet hyvässä aikataulussa ensimmäiseen, toiseen ja vielä kolmanteenkin kerrokseen. Tämän jälkeen toimitukset alkoivat tökkiä. Jäi yksi kuorma tulematta ja toinenkin. Pahinta oli epävarmuus, kun toimituksiin ei voi luottaa katoaa pohja pois hyvältä ennakkosuunnittelulta. Keskustellessani työnmaan haasteista työpäällikkö Jouni Turtiaisen kanssa hän päätti lyhyen mietinnän jälkeen, että epätietoisuutta ei sysätä yhtään tuntia eteenpäin vaan suunnataan auton keula elementtitehtaalle”, muistelee vastaava työnjohtaja Veli-Matti Kauneela

Haasteet on tehty ratkaistaviksi

Tehdasvierailun aikana selvisi karu totuus, ettei toimittaja pysty valmistamaan elementtejä läheskään sovitussa aikataulussa. As Oy Pirkkalan Välkkeen rakennusaikataulun viivästymisellä puolella vuodella oli siis ikäviä heijastusvaikutuksia. Kerrostalon yhteen kerrokseen menee noin 50 elementtiä, joten puuttuvia kiviä oli hieman reilu sata. Tilanteen selvittyä hankkeeseen oli syntymässä iso ongelma, jota alkoi ratkoa myös Jatke Oy Tampereen rakennuspäällikkö Jari Koski. Hän selvitti eri vaihtoehtoja korvaavaksi elementtitoimittajaksi, mutta Suomesta vastausta ei löytynyt. Korvaava toimittaja löytyi lopulta Virosta.

”Alun perin meidän oli tarkoitus korvata vain neljännen kerroksen elementtitoimitusvaje, mutta lopulta Viron tehtaalta tulivat kaikki loput kivet Välkkeen rakennustyömaalle. Laadullisesti elementit olivat erittäin hyviä ja mikä tärkeintä logistiikka Virosta meidän työmaalle toimi kerrassaan erinomaisesti. Muutenkin yhteistyö toimi sujuvasti. Tehdas selvitti proaktiivisesti mahdollisia eteen tulleita kysymyksiä, joten työmaa-aikataulu saatiin kurottua loppukesästä kiinni. Ilman jatkelaista tapaa toimia – ottaa härkää sarvista, nostaa haasteet pöydälle ja ratkaista ne – tällä projektilla ei olisi ollut mahdollisuuksia valmistua aikataulussa. Myöhästyminen olisi tuonut harmia myös muille kuin Jatkeelle. Loppuunmyytyjen asuntojen omistajille viivästyminen olisi voinut pahimmillaan aiheuttaa suuria ongelmia. Vaikka itse rakentaminen on meillä sydämenasia, teemme näitä koteja meidän asiakkaitamme varten”, kiteyttää Veli-Matti Kauneela.

Jatke vahvistaa rooliaan Pirkanmaalla

Veli-Matti Kauneela on ollut Jatkeella töissä noin puolitoista vuotta. Yhtiöön hän tuli Pohjola Rakennukselta, mutta pisimmän työuran Veli-Matti on tehnyt NCC:llä. Työskentely Jatkeella on ollut palkitsevaa, koska Veli-Matti voi itse vaikuttaa rakentamisen lopputulokseen.

”Täällä rakentaminen ja hankkeiden lopputulos ovat tärkeämpää kuin paperin pyörittäminen pelkän pyörittämisen takia. Meillä on hyvä tiimi kasassa, joka koostuu useammastakin kansallisuudesta. Esimerkiksi Smile Importin kautta työmaalla on hieman tilanteesta riippuen noin kymmenen romanialaista rakennustyömiestä. Olemme tottuneet urakoimaan heidän kanssaan ja tiedämme mitä saamme, kun he työskentelevät työmaillamme. He ovat ammattitaitoisia ja sitoutuneita laadukkaan työjäljen tekijöitä. Lisäksi pitää oikein erikseen kehua työnjohtaja Keijo Rantalaa, jonka kanssa täydennämme toisiamme mainiosti. Hän on kyllä hoitanut menestyksekkäästi työnjohtotehtäviä ja siinä sivussa myös vuosikorjaus ja työmaainsinöörin tehtäviä”, kehuu tiimiään vastaava työnjohtaja Kauneela.

Kulunut syksy on ollut Jatke Oy:n Tampereen yksikölle aktiivisuuden ja muutoksen aikaa. Loka-marraskuun taitteessa yksikön otti haltuunsa uusi vetäjä Jukka Hannus ja 1.1.2019 yksikön kaikkien työntekijöiden työnantajaksi muuttuu yhtiöittämisen kautta Jatke Pirkanmaa Oy. Tampere lähialueineen on voimakkaasti kehittyvä alue, jossa Jatkeella on ollut, ja on tulevaisuudessakin, merkittävä rooli paikallisena rakennusliikkeenä.

”Me ihmiset ne rakennukset rakennetaan. Meillä on täällä Tampereella kasassa hyvä porukka ja syksyn aikana tehdyt muutokset auttavat entisestään meitä vahvistamaan rooliamme täällä. Minusta meillä on hyvä pöhinä ja kasvuvauhti päällä. Omalta osaltani keskeisin lähiajan tavoite on kuitenkin varmistaa, että As Oy Pirkkalan Välkkeen uudet asukkaat pääsevät muuttamaan uuteen kotiinsa sovitussa aikataulussa”, kertoo tyytyväinen Veli-Matti Kauneela.

 

 

Lisäys: 6.8.2019: Välke luovutettiin aikataulussa 27.6.2019.

Lue Välkkeestä sivustollamme lisää >>
Harjannostajaiset As Oy Pirkkalan Välkkeen työmaalla >>
Referenssi: As Oy Pirkkalan Välke >>